Грижа за детските очи

В  месеца на детето е хубаво да поговорим за здравето на очите.  Грижата за детските очи е също толкова важна, колкото и за възрастните. Дори повече.

Факт, който често е пренебрегван. Слънчевите лъчи могат да доведат до възпаление на роговицата, потъмняване на лещата и други проблеми, които се проявяват в последствие. Очите на децата са силно чувствителни към слънцето. Това е така, защото очната тъкан позволява по-голямо проникване на ултравиолетовите лъчи. В същото време капацитетът на филтриране на светлината е по-нисък от този на възрастните.

Лещата при децата до 12-годишна възраст не се е формирала окончателно, което прави очите много по-уязвими.

На малките пакостници трябва внимателно да се обясни, че не бива да гледат директно към слънцето, защото това може да доведе до сериозни последствия. Винаги носете чифт очила и на вашето дете. Когато е изложено на силна слънчева светлина, задължително му ги давайте.

Слънчевите очила трябва да са със 100%  защита от ултравиолетовите лъчи. Не се доверявайте на симпатични детски очила, които обаче не предпазват от вредните лъчи. При избора на очила първо вземете предвид гарантираното качество, което можете да получите в оптичните центрове.

 

Не трябва да забравяме и за диоптричните очила. В тази възраст малките отклонения все още могат да се отстранят. Затова е добре при най-малките съмнения, че детето има проблем със зрението, да потърсите консултация със специалист.

Напиши коментар

Не сте влезли в профила си Вход / Регистрация
Не сте влезли в профила си Вход / Регистрация