През 1859 г. 21-годишният мечтател и джентълмен Томас Бърбъри решава да последва инстинкта си и да основе своята компания. През 1891 г. отворя и първия магазин на марката в Лондон на улица Хеймаркет. И до днес този бутиков магазин е щабквартирата на Burberry. Бърбъри изобретява габардина – дишащ, водоустойчив и изключително траен плат. 
Aнглийскаta маркa обича традициите, класическата красота и качеството. Логото на Burberry – рицар, който е възседнал кон, е сред емблематичните символи на модата. То символизира гордостта, силата и величието, а черният цвят говори за елегантността и издръжливостта на продуктите на компанията. Като стана въпрос за традиции, популярният тартан (шотландско каре) е сред основните мотиви на британският бранд. Още през 1920 г карето е въведено като подплата на тренча и оттогава става синоним на марката.

Модният гигант е олицетворение на стил и елегантност. Прекрасен пример за висша мода и съчетание на класически мотиви и символи със съвременните тенденции. Представителни магазини и бутици има в Лондон, Лос Анджелис, Ню Йорк, Милано, Москва и други места по света.