През 1917 г. италианският фотограф и оптик Giuseppe Ratti започва да изработва специални очила “Protector” за пилоти и автомобилни състезатели. Малко след това те навлизат в италианската армия и сред военните пилоти по цял свят. Удобният дизайн и изключително качествената изработка на очилата на Ratti набират популярност и през 1930 г. се ражда марката Persol. Името й означава „За Слънце“ на италиански. Собствениците на марката решават, че е нужен елемент, който да е разпознаваем за бранда. Така се ражда идеята за стрелата Meflecto, която остава задължителен детайл и до днес. Вдъхновена е от мечовете на древните войни и символизира дързостта и силата. Върховната Стрела е резултат от сложен процес на ръчна изработка, пример за изключително италианско майсторство.

Киното изиграва важна роля в развитието на култовата марка. Режисьорите използват Persol, за да придадат уникални черти на персонажите, стилистите се спират на тях заради модното им излъчване, а звездите от различна величина – от Марчело Матрояни до последния Джеймс Бонд – избират да ги носят както на снимачната площадка, така и извън нея.

Моделът Persol 649, създаден през 1957, е носен от личности като Марчело Мастрояни и Стийв Маккуин и е част от историята както на киното, така и на дизайна, като е бил представян на няколко изложби като икона на италианската креативност и стил.